A radiátor-mosas.hu emblémája.

Radiátortisztítás Budapesten

Így ellenőrizze ősszel a fűtési rendszert

A fűtési szezon előtt érdemes egy kis figyelmet fordítani a fűtési rendszer működésére. Ősszel, a fűtés szerelő és kazános szakemberek jóval elfoglaltabbak mint az év többi szakában, ezért a meghosszabbodott várólisták miatt, nem mindegy, hogy mikor észleli a problémát.

A megbízhatóan működő fűtési rendszer nem csak komfortosabb, de akár a fogyasztása is alacsonyabb lehet egy elhanyagolt rendszerhez képest.
Lássuk hát azokat az ellenőrző lépéseket, melyeket egy laikus is könnyedén elvégezhet:

Járassa meg a radiátorszelepeket

Tekerje be, majd ki a szelepeket végállástól végállásig, ha szorul, vagy nehezen jár a radiátorszelep, akkor érdemes kicseréltetni még a fűtés elindítása előtt, hogy ne a nagy hidegek beálltával kelljen e miatt leereszteni a rendszert.

A csappal állíthatja a radiátorszelepet

Ellenőrizze a fűtési rendszer nyomását

A kazán alatt, mellett található, esetleg a kazánba épített nyomásmérő órán jelölni szokták a rendszer ideális nyomását. Ha a mutató eltér a jelölt intervallumtól, akkor valószínűleg levegős a rendszer. Fel kell tölteni, majd légteleníteni kell.

Indítsa el a fűtést

Ha a kinti hőmérséklet 25°C alatt van, akkor már be tudja indítani a fűtést annyi időre, hogy a radiátorok működését ellenőrizheti.
-Ha a radiátor egyáltalán nem melegszik, akkor a radiátorszelep nem nyitott ki. Tekerje le a kupakját, majd kocogtassa meg a tüskéjét. Ha nem történik változás, akkor a szelepet ki kell cserélni.
-Ha a radiátor teteje meleg, de az alja hideg marad, akkor vagy levegős a rendszer, vagy iszaplerakódás van a radiátorban.
A levegős radiátort, a szeleppel ellentétes oldalon lehet légteleníteni egy radiátorkulccsal.

A hőkamera mutatja a radiátor aljának és tetejének a hőmérsékleti eltéréseit.
Radiátor hőkamerás ellenőrzése

Az eliszapolódott radiátort fűtési rendszer átmosással lehet kitisztíttatni. Iszap lerakódás, nem csak a radiátorokban lehet, idővel a műanyag csöves padlófűtésben is kialakulhat. Ezt a munkát a fűtésszerelő szakember végzi egy speciális rendszermosó gép segítségével.

A radiátoriszap kialakulása megelőzhető a fűtési rendszerbe töltött vegyszer és mágneses iszap leválasztó beépítésével.

Ellenőrizze a konvektorlemezeket

A radiátor belsejében található cikk-cakk lemezek könnyen eltömődnek a porcicáktól. Ha a levegő nem tud szabadon áramlani a radiátor belsejében, akkor leáll a helység konvekciós légáramlása és a szoba túlsó felében érezhetően hűvösebb lesz, mint a radiátor mellett. A szennyeződések egy részét eltávolíthatja porszívóval, de a megtapadt szennyeződéseket bízza radiátortisztító szakemberre, aki vegyszer és magas nyomású mosó segítségével a konyhai zsír, a nikotin és a városi dízel korom lerakódásokat is eltávolítja.

Radiátortisztítás a gyakorlatban.
Radiátortisztítás vegyszerrel és magas nyomású mosóval.

Kérje szakemberek segítségét

A fűtési rendszer ellenőrzése csupán kényelmi célt szolgál, mégpedig azt a célt, hogy az otthonában megbízhatóan és komfortosan, meleg legyen. A kazán és a kémény működési problémáiból viszont komoly balesetek származnak, a nyílt égésterű készülékekre ez kiemelten érvényes, ezért ezek ellenőrzése szakemberek feladata, mely felelőséggel jár.

A kémény ellenőrzése 2018-óta már nem kötelező, de kérhető a katasztrófavédelemnél. A kémény ellenőrzés gyakorisága szilárd tüzelésnél évente, nyílt égésterű (hagyományos) gázkazánoknál két évente, zárt égésterű (turbós és kondenzációs) gázkazánoknál pedig négyévente ajánlott.
A kazán tisztításának gyakorisága függ a készülék fajtájától és a használattól, ezért ezt érdemes a telepítővel vagy egy kazán szerelővel tisztázni.

A fűtési rendszer mosás gyakoriságát meghatározzák a rendszerbe épített anyagok és a rendszerbe töltött víz minősége. Viszonylag ritkán 10-15 évente esedékes.

A radiátortisztítás gyakorisága a levegő minőségétől függ és akár helységenként változhat. Tapasztalataink szerint kertesházi övezetben, ahol a környéken nincs nagy autó forgalom és nincsenek lakásban tartott állatok 4-5 évente elég elvégeztetni a tisztítást. Forgalmasabb környéken, kutya, vagy macska mellett a radiátorok gyorsabban koszolódnak.

Kattintson a képre
A képre kattintva tekintse meg radiátortisztítás szolgáltatásunkat